• Mali savjeti

 • Za vrijeme boravka u dječjem vrtiću treba provoditi kontinuirani zdravstveni odgoj djece i odraslih koji najmanje obuhvaća:
   ličnu higijenu ( ruku i tijela), higijena jela i pića, pozitivan odnos i povjerenje prema doktoru, pozitivan odnos prema vakcinisanju.
   U izboru tema i njihovoj realizaciji treba sarađivati pa i uključiti zdravstvene radnike raznih profila (pedijatre, stomatologe, ortopede, epidemiologe, infektologe i dr.). 

  Pravilna prehrana djece u dječjim vrtićima osigurava se redovnim brojem obroka u skladu s preporučenim količinama energije 
  i prehrambenih tvari, kao i propisanim sanitarnim nadzorom nad namirnicama i predmetima opće upotrebe koji se koriste u prehrani djece.

  Kroz saradnju sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, svakog mjeseca relizuju se sljedeće aktivnosti:


    - ispitivanje zdravstvene ispravnosti namirnica uzetih slučajnim uzorkom

    - pregled lica pod zdravstvenim nadzorom (brisevi ruku)

    - kontrola higijene radnih površina, oprene za rad i posuđa za distribuciju hrane

    - kontrola energetske vrijednosti obroka

    - kontrola i pregled uslova rada objekta
    

    Rad medicinske sestre  na preventivi pružaju podršku porodici u razvijanju i njegovanju zdravstvene kulture, imaju edukativni karakter i realizuju se kroz zdravstveni odgoj u vrtiću "Amel". Medicinska sestra dječjeg vrtića sudjeluje u provođenju dezinfekcije, praćenju zdravstvenog stanja djece, praćenju dnevnog oboljenja djece kao i razloga njihova izostanka iz dječjeg vrtića, u slučaju povrede ili oboljenja obavještava roditelje i odvodi djecu na pregled pedijatru koji je spoljnji saradnik vrtića "Amel".

  Za veliki značaj i pažnju su i alergije na određene namirnice. Roditelj treba da uradi alergo test, donese ljekarsko uvjerenje o tome u vrtić i obzirom na navedeno dijete ne dobiva takvu hranu. O tome moraju biti obavješteni svi u lancu - kuhinja- odgajatelji u grupi- odgajatelji u dežurstvu- medicinska sestra i spoljni saradnici koji borave u grupi i sl. Postoji zakonom predviđen obrazac preporučenih namirnica  u vrtiću,  kojeg se vrtić "Amel" pridržava.

  Poštovani roditelji, u cilju očuvanja zdravlja vašeg djeteta i zdravlja druge djece, molimo vas da poštujete sljedeće preporuke:

  Ako su djeca bolesna, neka ostanu kod kuće. Ako vaše djete pokazuje jedan ili više sljedećih znakova bolesti, trebalo bi ostati kod kuće:

  -  Temperatura preko 38 stepeni celzijusa
    
  -  Neuobičajene mrlje ili kožni osipi, osim ako se ne radi o ograničenom osipu od pelena
    
  -  Proljev ili povraćanje jednom ili više puta u jednom danu
    
  -  Uši, svrab ili znakovi drugih nametničkih bolesti
    
  -  Jak kašalj od kojeg dijete pocrveni ili poplavi
    
  -  Otežano ili ubrzano disanje
    
  -  Konjuktivitis
    
  -  Neuobičajeno tamni urin i/ili siva ili bijela stolica
    
  -  Ukočeni vrat
    
  -  Upaljeno grlo ili poteškoće kod gutanja
    
  -  Zarazni kožni osipi( vodene kozice, ospice ili dr.)

  Dijete koje će doći u vrtić s jednim od gore navedenih simptoma nećemo taj dan biti u mogućnosti primiti, radi sigurnosti  vašeg djeteta, druge djece i cjelokupnog kolektiva.     


 •  
 •